nieuwe richtlijnen testbeleid kinderopvang / reizen oranje of rood risicogebied

Buitenschoolse opvang
Opvanggezinnen
vragen

Vanaf donderdag 8 juli zijn er nieuwe richtlijnen omtrent het testbeleid in de kinderopvang alsook over reizen naar een oranje of rood risicogebied. 

 

  1. Nieuwe richtlijnen testbeleid bij kinderen

Voor kinderen jonger dan 3 jaar

Indien een kind jonger dan 3 jaar symptomen vertoont van het coronavirus, dit zijn: verkoudheid, hoesten, koorts, waterige diarree, geur- en smaakverlies, vermoeidheid, spierpijn, keelpijn en hoofdpijn, dan geldt nog steeds de regel dat het kind niet naar de opvang kan komen. Van zodra de symptomen zijn verdwenen, is het uiteraard terug welkom in de opvang.

Ook de richtlijnen rond koorts blijven geldig. Een kind met 38 graden koorts of meer hoort niet thuis in de opvang. Van zodra je deze vaststelling doet, dan vragen wij om jouw kind niet naar de opvang te brengen. Indien de onthaalouder koorts vaststelt bij jouw kind, dan zal zij jou verwittigen en vragen om jouw kind zo vlug mogelijk te komen halen.

Testbeleid

Op basis van de nieuwe richtlijnen stellen we vast dat het testbeleid voor kinderen vanaf 8 juli veel beperkter is. Een kind met ziektesymptomen zal enkel nog maar getest worden in volgende gevallen:

  • Als het kind in die mate ziek is dat een ziekenhuisopname noodzakelijk is;
  • Als een familielid van het kind het risico loopt een ernstige vorm van de ziekte te ontwikkelen;
  • Als het kind in een opvang verblijft waar reeds een ander kind besmet is in dezelfde bubbel

In geval van een positieve test geldt het volgende:

Als één kind positief test dan moet de opvang NIET sluiten. Het kind moet wel in thuisisolatie. Zeven dagen na optreden van de symptomen kan het terugkeren naar de kinderopvang. Uiteraard mits de voorwaarden dat de symptomen verbeterd zijn en dat het kind de laatste 3 dagen geen koorts meer had.

Het is pas wanneer er een tweede kind positief test in de periode van 14 dagen na vaststelling van de eerste besmetting dat er sprake is van een cluster en dat de opvang moet gesloten worden. Zowel de onthaalouder(s) als alle opvangkinderen moeten 14 dagen in thuisisolatie. De onthaalouder(s) moet(en) bovendien ook getest worden. De opvangkinderen niet.

Voor kinderen ouder dan 3 jaar

Indien een kind ouder dan 3 jaar ziektesymptomen vertoont van het coronavirus dan moet het getest worden.

Kinderen die onder hetzelfde dak wonen als iemand die ziek is, moeten in thuisisolatie blijven en worden ook getest.

 

 

  1. Advies thuisisolatie bij een reis naar een oranje of rood risicogebied

 

Ben je op reis geweest naar een risicogebied met een oranje of rode kleur, dan vragen wij jou vriendelijk om de richtlijnen van de federale regering te volgen en 14 dagen in thuisisolatie te gaan.

Van zodra jouw kind naar de opvang komt, geeft u de stilzwijgende bevestiging dat u niet in deze zones bent geweest of reeds 14 dagen quarantaine hebt doorlopen.

 

Heb je meer informatie nodig?